Expertartikel beeld + tekst - €1.500,-

[Voorbeeld expert-artikel]

Stofmaskers verbeteren is gebruikers begrijpen

Titel hierboven max. 62 tekens incl. spaties. Intro ± 52 woorden / max. 365 tekens incl. spaties. Achtergrondfoto (jpg, png) liggend formaat minimaal 1700px breed. Optioneel 1 fotoblok met bijschrift tussen de tekst; zie specificaties bij het fotoblok. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Lorem ipsum dolor sit amet.

Lees verder 


Expertartikel_138

Foto van expert of logo adverteerder / product
Titel expert of naam adverteerder

Link naar de website 

Chris Henderson is als wetenschapper betrokken bij de research en development van verschillende veiligheidsproducten. In de afgelopen twee decennia vooral bij de ontwikkeling van stofmaskers. Zijn belangrijkste drijfveer? De behoeften van ‘zijn’ klanten.

 

Tijdens Hendersons loopbaan hebben wetenschap en techniek vanaf het begin centraal gestaan. “Als kind al haalde ik klokken en andere apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werken. Om vervolgens te proberen ze weer in elkaar te zetten. Mijn fascinatie voor techniek leidde er uiteindelijk toe dat ik ging studeren en er mijn carrière van heb gemaakt.”

“Ik heb nooit een duidelijk idee gehad over mijn carrière. Ik wist alleen dat ik verschillende industrieën en omgevingen wilde uitproberen. Totdat ik er een zou vinden waarin ik me wilde specialiseren.”

 

Manieren om bestaande producten efficiënter te maken

Henderson kwam uiteindelijk via diverse werkgevers op een ontwikkelingslab terecht. Eén van de eerste projecten waar hij mee aan de slag ging was gericht op het vinden van manieren om bestaande producten efficiënter te maken. “Wij keerden de vraag om: we begonnen te kijken naar hoe het product eruit zou moeten zien als we de meest efficiënte methode gebruikten die we konden vinden.” De experimenten van Henderson en collega’s leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een serie stofmaskers.

Foto in kolom- 6:4 verhouding

Optioneel fotoblok: foto (jpg, png) liggend formaat, minimaal 850px. Bijschrift bij foto max. ± 95 woorden / max. 640 tekens incl. spaties. In hac habitasse platea dictumst. Curabitur at lacus ac velit ornare lobortis. Curabitur a felis in nunc fringilla tristique. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. In hac habitasse platea dictumst.

Niemand houdt ervan om een stofmasker te dragen

Stofmaskers draag je niet voor je plezier, maar ter bescherming tegen verontreinigingen in de omgevingslucht. “Niemand houdt ervan om een stofmasker te dragen, mensen dragen ze omdat ze dat moeten,” stelt Henderson. “Als je klanten vraagt waarom ze geen stofmasker dragen, komen ze met een hele lijst aan redenen. Het is te warm, het is te oncomfortabel, enzovoort. Zo lang zij deze redenen hebben, zullen wij doorgaan met ons werk.”

 

Ervaring opdoen met hoe mensen een product gebruiken

Voor Henderson is het proberen te begrijpen van klantbehoeften essentieel voor het productontwikkelingsproces. Hierover zegt hij: “Toen we begonnen te zoeken naar verbeteringen van het stofmasker, waren de klantbehoeften de belangrijkste aspecten waarnaar we keken.”

 

“Ik ben er altijd voorstander van geweest om, als je een product ontwikkelt, te weten hoe mensen dat product gebruiken. Dat is een kwestie van naar buiten gaan, het veld in. Alleen zo kun je ervaring opdoen met het daadwerkelijk dragen van het product. Dit om te begrijpen hoe het is om het te gebruiken. Iemand die in een gieterij of in de metaalverwerkende industrie werkt, zal bijvoorbeeld handschoenen dragen. Je moet ervaren hoe het is om een stofmasker te gebruiken terwijl je handschoenen draagt om die gebruiker echt te kunnen begrijpen.”

 

Nieuwste generatie stofmaskers heeft een uitademventiel

Henderson en zijn collega’s gingen aan de slag met het verbeteren van de stofmaskers. Maar voordat zijn dat deden, brachten zij eerst in kaart hoe klanten het bestaande product beoordeelden. Wat waardeerden zij en wat juist niet? Henderson: “Het was geen verrassing dat comfort van het hoogste belang was. Maar er gingen ook stemmen op voor ‘gebruiksgemak’ en ‘duurzaamheid’.”

 

Het team gebruikte de ontvangen feedback om richting te geven aan de verbetering van de stofmaskers. Zo introduceerde het een uitademventiel om het ademhalingscomfort te verbeteren. Dit uitademventiel heeft een lagere drukafname bij opening, zodat gebruikers gemakkelijker door het product kunnen ademhalen.

 

Ook het gebruiksgemak van het stofmasker kreeg een boost. “We hebben aan het boven- en onderpaneel extra lipjes toegevoegd, zodat gebruikers het product gemakkelijker kunnen openen zonder hun vingers in het masker te steken”, vertelt Henderson. “Ook hebben we het kapje op het uitademventiel zo aangepast dat je het gemakkelijker kunt vastpakken.” En om de duurzaamheid van de stofmaskers te bevorderen, is de nieuwe serie stofmaskers voorzien van gevlochten hoofdbanden.

 

Groot aantal verschillende concepten ontwikkelen

Bij het ontwikkelen van de verbeterde serie stofmaskers zijn Henderson en zijn collega’s niet over één nacht ijs gegaan. “Toen we met het ontwikkelingsproces begonnen, hebben we een groot aantal verschillende concepten gegenereerd. Meerdere varianten van de hoofdband, verschillende opties voor het gebruiksgemak, andere manieren om het te verpakken, enzovoort. Door samen te werken met klanten en door interne testen werkten we naar een punt toe dat er nog maar een handvol concepten over was”, blikt Henderson terug.

 

Wereld van wetenschap achter ontwerpen stofmaskers

Hij is er trots op dat hij met zijn werk een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en veiligheid van mensen. “Er gaat een wereld van wetenschap schuil achter het ontwerpen van een product dat goed past,” stelt hij. Juist die wereld van wetenschap intrigeert hem iedere dag opnieuw.

 

Gereedschap toepassen voor het oplossen van problemen

“Ik zie wetenschap als een gereedschapskist die je als technicus altijd bij je hebt. Je hebt diverse technologieën en kunt die op verschillende manieren en in verschillende combinaties toepassen om een probleem op te lossen. Komt het een keer voor dat je op een probleem stuit waarbij je dat gereedschap niet kunt toepassen, dan moet je erop uit om nieuw gereedschap te vinden. Dat is wat me fascineert: gereedschap toepassen voor het oplossen van problemen en nieuwe dingen ontdekken als wat ik heb niet werkt.”

Expertartikel

6/9
Loading ...